Cesar Millan Favela 1969. augusztus 27-én született Mexikó Culiacán városában. Édesapja Felipe Millan Guillen, édesanyja Maria Teresa Favela de Millan.A kis Cesar nagyapja farmján nőtt fel. Mivel már akkor is rendkívül jól értett a kutyákhoz, de annál nehezebben illeszkedett be a gyerektársadalomba el Perreronak, azaz "kutya-fiú"-nak csúfolták társa

              

Egészen kicsi gyermekként arról álmodozott, hogy ő lesz a legjobb kutyatréner az egész világon. 21 éves volt, amikor illegálisan átszökött Amerikába. Nem beszélt angolul és nem ismert senkit sem. Először egy kutyakozmetikában kapott munkát, ahol hamar kiderült, hogy milyen jól tudja kezelni a nehéz eseteket is.

Jada Pinket Smith és Will Smith 4 problémás rottweilerét is boldoggá tette, a gazdik pedig örök barátságukkal hálálták meg tevékenységét. Egy éven keresztül nyelvtanárt fizettek neki és beajánlották kollégáiknak, barátaiknak, így többek között Nicolas Cage, Vin Diesel, Oprah Winfrey is Cesar első ügyfelei között volt.

2000-től tartózkodik legálisan az Egyesült Államokban, és 2009-ben kapott állampolgárságot. Megalapította 2002-ben a Dog Psychology Centert (Kutya-Pszichológia Központ), ahol a kutyafalkája segítségével az agresszív, félős, problémás állatok rehabilitációját segíti elő.

Az áttörő siker 2004. szeptember 13-án kopogtatott be hozzá, mikor a National Geographic Channel bemutatta a híressé vált sorozatot, a Dog Whisperert. Már az első évad a csatorna elsőszámú sikersorozatává emelte a show-t. Ma már a tévénézők több mint 80 országban követhetik nyomon a kutyasuttogót.

Az évek során, a Dog Whisperer sikerét meglovagolva Cesar több könyvet is írt, melyek kivétel nélkül a New York Times best-seller listáját vezették milliós eladási példányszámokkal. Non-profit alapítványának (The Millan Foundation) célja, hogy a bántalmazott és elhagyott kutyáknak egy jobb életet biztosítson, valamint az, hogy az embereket megtanítsa arra, hogyan bánjanak négylábú barátaikkal.

Cesar Millan eljutott hollywoodi filmprodukciókba is. Többek között egy-egy epizód erejéig feltűnt a nálunk is nagy sikerrel játszott Bones (Dr. Csont-2008), a The Ghost Whisperer (Szellemekkel suttogó) és a South Park (2006) című sorozatokban. Továbbá a Beethoven's Big Break (2008) és a The Back-Up Plan (2010) című nagyjátékfilmekben.

Cesar munkáját számos díjjal ismerték el pályafutása során. 2005-ben a Nemzeti Állatvédő Liga részesítette különleges dícséretben az állatok rehabilitációját elősegítő munkájáért; 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben a Csodálatos kutyadoki (Dog Whisperer) sorozatát Emmy-díjra jelölték a legjobb valóság-show kategóriájában; 2006-ban az IACP (International Association of Canin Professionals) tiszteletbeli tagjává választotta őt és feleségét; 2007-ben elnyerte a Michael Landon-díjat a fiatalság televíziós nevelőmunkájáért; 2008-ban pedig átvehette Los Angeles város Treasure Awardját és a legjobb valóság-show díjját is.2010-ben pedig a People's Choice Award-ot nyerte el a Kedvenc állatos filmsorozat kategóriában a Csodálatos kutyadoki.

Cesar számára ez az esztendő sok változást hozott. Szeretett kutyáját, Daddyt, az amerikai pit bull terriert 2010. februárjában vesztette el. Daddy 16 évig volt hűséges társa és segítője. A nyár elején pedig hivatalossá vált az is, hogy házassága Ilusión Wilson Millannal véget ért. Iliusión és Cesar 1994-ben házasodtak össze. Két fiuk van, Andre (1995) és Calvin (2001).

Az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában turnézik élő műsorával, és ez a tevékenysége is hihetetlen népszerűségnek örvend.

Céltudatos, magabiztos, határozott és nagyon pozitív személyiség, hamar elnyeri mind a kutyák, mind az emberek figyelmét, tiszteletét.

Első könyve a Cesar's Way (magyar fordításban a Csodálatos kutyadoki címen jelent meg 2010-ben) Kaliforniában az iskolai tananyag részét képezi 2008-tól.A kamaszokat az energia nyelvére, felelősségvállalásra, a kutyák gondolkodására tanítja. A falkamentalitás, a csapatmunka megértéséhez, az erőszakmentes önérvényesítésre való neveléshez is használják az alapoktatásban.

Jelenleg a Yale Egyetemmel együttműködésben egy új tanterven dolgozik, amely szeretné megalapozni az oktatásban az együttérzésre és empátiára való nevelést, elősegítve a gyerekek kiegyensúlyozott kapcsolatát környezetükkel, a természettel, családjukkal és barátaikkal.